Kedilerde Fip Hastalığı Nedir? Fip Olan Kedi Ne Kadar Yaşar?

fip-olan-kediler-ne-kadar-yasar

Fip Olan Kediler Ne Kadar Yaşar veya Fip nedir ? diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazıda sizi kedilerin çok bulaşıcı olan viral hastalıklarının başında gelen FİP hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.

Fip Olan Kedi Ne Kadar Yaşar?

Kediler küçük yaştan itibaren bir çok virüs kaynaklı hastalığa yakalanabilir. Özellikle aşısız kediler bir çok viral ve bakteriyel hastalığa açıktır. Bu mikroorganizmalarla karşılaşması sonucu hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Feline İnfeksiyöz Peritonitis ( FİP ) Veteriner kliniklerinde ve kediler arasında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Fip Corona virüs kaynaklıdır, çok bulaşıcı ve bir çok dezenfektana karşı dayanıklı bir virüstür. Fip Olan Kedi Ne Kadar Yaşar?

fip-olan-kedi-ne-kadar-yasar

Fip Aşısı Var Mı?

Hastalığa karşı çıkarılmış olan aşılar olmasına karşın sokakta, kedi evlerinde, barınaklarda bulunan kedilerde aşılanma uygulamaları yapılmadığından sıklıkla görülebilir. Hastalık genel olarak kedilerde negatif yönde sonlanırken, çok nadir olarak iyileşme görülebilir. Fip hastalığının farklı formları vardır. Bunlar yaş ve kuru form olmak üzere 2 ye ayrılır. Vücuda alınan virüsler bağırsakta bazı özel hücrelere yapışır ve burada yaşar. Stres, açlık, susuzluk, gebelik gibi canlının bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla üremeye ve ilerlemeye başlar.

Kedilerde Fip Hastalığı

  • Kedilerde Fip gerçekten çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kediler arasında bulaşma olabileceği gibi, bulaşma sizden kaynaklı olarakta yaşanabilir. Herhangi hasta veya taşıyıcı kedilere temas sonrası bulaşık hale gelen eller, giysiler kendi kedinize virüs bulaştırmanıza sebep olabilir. 
  • Aynı şekilde kedilerin hasta veya taşıyıcı kedilerle direk teması sonucu solunum yoluyla.
  • Hasta hayvanlarca kontamine olmuş ( virüs bulaşmış ) mama kapları, su kapları, taraklar sonucu bulaşmalar yaşanabilir. Kedilerde fip hastalığı nedir?

Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Corona virüse yakalanan kediler genel olarak çok fazla belirti göstermezler. Bu belirtiler iştahsızlık göz ve burun akıntısı, ishal ile sınırlı olabilir.  Her corona virüse yakalanan kedi Fip’e yakalanmıştır diyemeyiz ancak önlem almak zorundayız. Kedilerde fip hastalığı nedir?

fip-olan-kedi-ne-kadar-yasar

Fip Olan Kediler Ne Kadar Yaşar ?

  • Görülen ishallerle ilgili makale için BURAYA tıklayabilirsiniz.
  • Bağırsaklara yerleşen virüsler bağışıklık sisteminin zayıflaması ile çoğalır ve belirtileri göstermeye başlar. Bu süre çok uzun zaman alabilir aylar ve yıllar.
  • Fip ‘e yakalanmış olan kedilerde genel hastalık semptomları  görülebilir. Bunların başında hemen başlayan bir iştahsızlık, çok hızlı kilo verme ve en sevdiği mamalara bile isteksizlik  görülür. İştahsızlıkla ilgili makaleyi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
  • Küçük yaşta yakalanmış olan kedilerde hastalığın durumu gerçekten kötüdür ve yavru kediler yaşıtlarına göre geri kalırlar.
  • En önemli semptomlardan biri ise yaş forma görülen Asites yani karında sıvı toplanmasıdır.
  • Kuru formda ise kedide sendeleme, kafayı düz tutamama ve denge kaybı görülür.

Kedilerde fib hastalığı (fip)

  • Hastalığın yaş formunda tanı koymak kısmen kolaydır ancak sadece karında sıvı toplanması bize kesin sonuç vermez.
  • Bu durumlarda hızlı tanı kitleri kullanılarak vücutta corona virüse karşı oluşan antikorlar saptanabilir. Kedilerde fib hastalığının tanısı zordır.
  • Fip te gerçek tanı ise ölüm sonrası nekropside konur. Yani kedim fip mi? sorusunu cevaplamak biraz zordur.

Kedilerde Fip

  • Corona virüs oldukça dayanıklı bir virüstür ve her dezenfektan direkt olarak etki etmez. Bu konuda kullanılabilecek ve ulaşımı kolay olan çamaşır suyu kullanılabilir. 1/30 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile virüs pasif hale getirilebilir. Bu karışımla kontamine olmuş ( hasta veya şüpheli kedilerle temas etmiş her şey temizlenmelidir. ) 

Yine Fip belirtileri gösteren, aşısız hayvanlarla kedinizi aynı ortamda bulundurmamanız gerekmektedir. Fip Olan Kediler Ne Kadar Yaşar sorusunu düşünmeden önce hemen veteriner hekiminize danışmalısınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir