Kediler Adet Olur Mu? Çok Şaşıracaksınız!

kediler-hakkinda

Durun tahmin edelim, ilk kez dişi bir kedi sahiplendiniz ve onun hakkında merak ettiklerinizi araştırırken, menstrual döngüleri hakkında bir şeyler okumak aklınıza geldi. Bu durumda “kediler adet olur mu” sorusunun aklınıza gelmesi oldukça normal. 

Kediler Adet Olur Mu?

Kediler de aynı insanda olduğu gibi regl olurlar. Ancak bu dönem de insanlardakinden farklı olan bir çok faktör vardır. Kediler adet olur mu? sorusunu cevaplayabilmek için kedilerin menstrual döngülerinden ve kızgınlık dönemlerinden bahsetmemiz gerekir.

Kedilerde Kızgınlık Dönemini Nasıl Anlarız ?

Doğada sıcak aylarda kızgınlığa giren kediler apartman hayatına uyum sağlamaya çalışarak sonbahar, kış aylarında bile kızgınlığa girer. Bu dönem kedilerde değişken olmakla birlikte 7 gün ila 15 gün arasında sürer. Bu dönemin sona ermesiyle kızgınlık belirtileri azalarak biter ve anöstrüs dönem başlamış olur. Ömür boyu tekrarlayacak olan bu döngü hem kediniz hem de sizin için sancılı geçebilir. Peki bu dönemde kediler adet olur mu?

kediler-adet-olur-mu

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri Nelerdir ?

  • En sık görülen belirtilerden biri sürtünmedir. Kediniz size veya diğer ev sakinlerinin bacaklarına sürtünmeyi sık sık görebilirsiniz.
  • Geceleri durmaksızın bir ağrısı varmış gibi acı acı  miyavlayan kediniz gündüzleri de kaldığı yerden devam eder.
  • Bu dönemde en görmek ve şahit olmak istemeyeceğiniz genelde erkeklerde olmakla birlikte etrafa idrar püskürtürler.
  • Kızgınlığın pik yaptığı dönemlerde poposunu sürekli yukarda tutan dişi kediler kuyruklarını yana çekerler.
  • Yine kedinizin arka kısmı ve popo çevresine dokunduğunuzda hareketsiz kalır ve poposunu kaldırır.
  • Bu dönemlerde kedi sahiplerinin aklına kediler adet olur mu ? sorusu gelir.

 

kediler-adet-olur-mu

Kediler de Adet Olur Mu ?

Memeliler sınfında yer alan kediler, tıpkı bir çok hayvanda olduğu gibi regl olurlar. Peki kediler adet olur mu? Ancak bu dönemde kedilerde insanlarda olan belirtilerin çoğu görülmez veya daha az görülür. Bu dönem köpeklerde bir kanama görülürken, kedilerde buna benzer bir kanama görülmez. Bunun sebebi kedilerde görülen regl gizli bir kanama ile oluşur. Bu dönem genellikle 21-22 günde bir tekrarlar ve ömür boyu devam eder.

Kedimin Regl Olduğunu Nasıl Anlarım ?

Kediler regl olur mu sorusunun cevabı, kanamalı bir regl dönemi geçirmedikleri olduğunu biliyoruz. Bu sebeple kedilerinizin regl döneminde olduğunu anlamanın kolay yollarından biri kedinizin kızgınlık döneminin takibi ve gün takip etmektir. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Değişen davranışlar ve hareketler vücuttaki hormonal değişikliklerin sonucu ortaya çıkar.

Kediler Hangi Yaşta Regl Olmaya Başlar ?

Kediler adet olur mu? sorunu cevapladığımıza göre artık ayrıntılarını konuşabiliriz. Kediler beslenme şekilleri ve bakım kalitesine göre regl yaşı değişir. Bu kriterlere göre  genellikle 6 aylık yaşa geldiklerinde kızgınlık göstermeye başlarlar. Bu dönemden sonra kedinize daha çok önem göstermelisiniz, kediniz bu dönemden sonra eski yavru kediniz olmaz. Huy ve davranışlarda değişiklikler gösterebilen kediler 6 aylıktan itibaren çiftleşebilir ve dünyaya yavru veya yavrular getirir.

Peki kedilerin gebelik süresini hiç merak ettiniz mi? Kedilerde gebelik süresi ve gebelik sürecini ayrıntılı şekilde anlatmaya çalıştım. Okumak isterseniz Kedilerde Gebelik Kaç Gün Sürer? Adlı yazımı okuyabilirsiniz.
kediler-adet-olur-mu

Bu Kanamanın Sebebi Nedir ? ( Ayrıntılı Olarak) 

Bilindiği üzere kediler mevsimsel poliöstrik hayvanlardır yani mevsime bağlı olarak kızgınlık belirtilerini göstermeye başlarlar. Bu durumu genellikle gün ışıklarının kısa olduğu ve baharın gelmeye başladığı aylarda ( şubat – mart – nisan ) dişi kedilerde bazı değişiklikler görmeye başladığımızda fark ederiz. Bu belirtiler dişi kedilerin çiftleşmeye hazır olduklarının ve erkek kedilere bu haberi vermek için acı acı miyavlamalarıyla başlar. Bu miyavlamalar bir çiftleşme ile sonlanmazsa bu durumda döllenmeyen yumurta döngünün sonlanmasıyla biter ve vücut dışarı atar. Bu durumu kedilerde regl olarak adlandırıyoruz. Ancak bu atılan yumurta kedilerde kanlı akıntıya sebep olmaz ve gizli olarak seyreder.

Söylediğimiz gibi kedinizde herhangi bir kanlı akıntı varsa bunu regl ile bağdaştırmamalısınız. Kedinizde kanlı bir akıntıya rast gelirseniz eğer hemen bir veteriner hekime başvurmalısınız.