Kedilerde Tüy Dökülmesi Psikolojik Olabilir!

kedilerin-psikolojik-tuy-dokulmesi

Kedilerde psikolojik tüy dökülmesi olur mu? Kedilerimizin kendilerini yalamalarını ve kendilerini temizlemekten ne kadar zevk aldığını biliyoruz. Günün çok büyük bir kısmını uyuyarak geçiren kediler kalan kısımları kendilerine ayırırlar. Bu kısımlarda kendilerine tırnak bakımı, temizlik, tüylerin taranması ve düzeltilmesi gibi bir çok bakım uygularlar. Kedilerin bu kadar temizliğine düşkün olması çok eskiden beri bilinir ve deyimlere konu olmuştur. Ancak bu temizlik ve titizlik bazen aşırıya kaçabilir ve kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir.

Aslan yattığı yerden belli olur.

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Olur Mu?

Tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de psikolojik sorunlar oluşabiliyor. Özellikle sorunlu bir yavruluk dönemi geçiren kedilerde bunu sıklıkla görebiliyoruz. Psikoloji bozulması sonucundan bir çok sorunla karşılaştıklarını görebiliyoruz. Bunların içinde sıklıkla görülenler ; agresiflik, tutarsızlık, kaçma isteği, saklanmalar, depresyon ve kedilerde tüy dökülmesi olabilir. 

kedilerde-psikolojik-tuy-dokulmesi

Kedilerin Psikolojisi Bozulur Mu?

Vahşi iç güdülerini halen sürdüren kedilerin bu ihtiyaçları doğrultusunda psikolojik sorunlar yaşadığına şahit olabiliyoruz. Kedilerimizin bu gibi hastalıklara yakalanmamasını istiyorsak onu çok iyi tanımalıyız. Kedinizi tanımak onun ihtiyaç ve arzularını iyi bilmek ve tam olarak karşılayabilmek anlamına gelir. Bildiğiniz gibi her kedi aynı davranışlardan hoşlanmıyor. Bunun için kedinizde agresiflik, saklanma, depresyon, kedilerde psikolojik tüy dökülmesi gibi belirtileri görmeden önce önlem almalı ve kedinizi iyice tanımalısınız. Yani hastalık baş göstermeden önce önlem almalısınız.

kedilerde-tuy-dokulmesi

kedilerde-tuy-dokulmesi

Kedimin Nasıl Tanırım?

  • Bunun için kedinizin hiper aktif mi? Yoksa daha mı pasif?
  • Kediniz agresif mi yoksa olduk uysal bir kedi mi? Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilir ?
  • Kediniz tüm gün oyun oynamak mı istiyor yoksa tüm gün yatıp uyumak mı istiyor?
  • Kediniz onunla temas içinde olmanız memnun mu? Yoksa kediniz onunla olan temaslarınızdan memnun değil mi?
  • Bunun gibi sayabileceğimiz bir çok davranış ve huy kedinizle olan ilişkilerinizi etkileyeceği gibi kedinizin kendisiyle olan ruh sağlığını da etkiler.

Kedinize onun istediği gibi davranmalısınız ve onun istediği gibi bir hayat dizayn etmelisiniz. Ev içerisinde kediniz için bir yaşam alanı oluşturmak kolay gözüküyor olabilir. Ancak kediniz için yapmanız gerekenler olduğu gibi asla yapmamanız gereken şeyler de var. Örneğin sürekli olarak temiz ve düzenli bir ortamda barınan kedinizi daha tozlu bir ortama alırsanız bu durum onu oldukça rahatsız edecektir. Kedilerde tüy dökülmesinin sebebi bu olabilir. Kedinizin tozlu bir ortamda kendini fazla temizleme isteği oluşacak ve bunu huy haline getirmesi onun tüy yapısını bozacaktır. Bu durum kedilerde bölgesel tüy dökülmelerine neden olabilir.

kedilerde-tuy-dokulmesi

kedilerde-tuy-dokulmesi

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı

Bu hastalık kendini bacak ve gövdede görülen tüy dökülmeleri ile belli eder. Tüm hayvan ırklarında görülebilen bu hastalık bazı ırk kedilerde sıklıkla görülür.

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı Nedenleri

Bu hastalığın en büyük neden çevre değişikliğidir. Üst kısımda bahsettiğim gibi kedilerin temiz bir ortamdan daha kirli bir ortama geçişi onların temizlenme isteğini arttıracaktır. Sürekli olarak kendini yalayan ve temizlemeye çalışan kedilerin kendi tüy yapılarını bozdukları görülür.

 

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı Nasıl Oluşur?

Bu hastalığın görünürdeki sebeplerinin haricinde fizyolojik olan sebepleri de vardır. Bunların başında hormonal bozukluklar gelir. Kedilerde stres alfa-melatocyte-stimule edici hormonun salgılanmasına ve kedinin kendini sürekli olarak yalama isteği oluşturmasına neden olur. Ayrıca alfa-melatocyte-stimule hormon kedilerde endorfin salgılanmasına neden olur ve yine bu hormonda kedilerin kendini tekrar tekrar yalayarak temizleme isteği oluşmasını sağlar. Bunların sonucu olarak kedilerde psikolojik tüy dökülmesi hastalığını görürüz.

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Diğer tüy dökülmelerinden farklı olarak kedilerde tüy dökülmesi hastalığında tüyler vücudun tek tarafında dökülür. Belli belirsiz dökülmeler olabileceği gibi bölgesel olarak dökülmelerde görülebilir. Özellikle görüldüğü yer bacakların içe bakan kısımlarıdır.

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı Karışır mı?

Hastalık kendini tek taraflı ve bacakların iç taraflarında görülmesi ile diğer hastalıklardan ayrılır. Ancak aklınıza başka hastalıklar gelebilir. Bunlardan birincisi pire ısırıklarıdır. Bit ısırıkları, saç kıran, deri hastalıklarıyla da karışabiliyor. Bu gibi durumlarda kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekebilir.

Kedilerde Psikolojik Tüy Dökülmesi Hastalığı Tedavisi

Burada önemli olan nokta kediyi stres altına sokan çevre koşullarından ve maddelerden uzaklaştırmaktır. Kedinizin düzenini bir anda bozmamalısınız. Kedinizi her zamankinden daha tozlu ve kirli yerlerde barındırmamalısınız. Bir çok ilaç kedinizin strese karşı verdiği tepkiyi azaltabilir ancak önemli olan kedinizi iyi tanımalı ve ona istediği yaşamı sunmalısınız.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir