Sokak Kedisi Sahiplenmek

sokak-kedisi-sahiplenmek

Kedi sahiplenmek isteyenlerin önünde bir kaç seçenek var. Sokak kedisi sahiplenmek bunlardan birincisi ve en doğrusu. Bu seçeneklerden diğeri ise damızlık olarak kullanılan ve tamamen para kazanma amaçlı olarak beslenen kedilerden bir yavru “satın” almak. Bu sektörden “satın” alınan her kedi, kedileri damızlık olarak kullanan insanların salyalarını daha da arttırıyor. Çok yüksek fiyatlarla satılan bu “canlılar” hakkında herkes bilinçlenmelidir. Yapılması gereken ve tavsiye edilen ise sokak kedisi sahiplenmek, ücretsiz sahiplendirme ilanlarından bir canlıya yuva olmaktır.

Sokak Kedisi Sahiplenmek Doğru Mu?

Sokakta yaşan bir çok kedinin ırkı tekirdir. Tekir ırkı kediler genel olarak uyumlu ve bakımı kolay olan canlılardır. Bunların dışında sokakta bulunan bir çok farklı kedi ırkı vardır. Sokakta bulunan ırklardan en sık rastlananları smokin, sarman ve calico kedileridir. Bir sokak kedisi sahiplenmek istiyorsanız kafanızda soru işaretleri olması normal. Bu sorulardan ilki ise genellikle sağlık konusu oluyor.

kedimi-nasil-mutlu-ederim

Sarman kediler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

 

Sokak Kedileri Sağlıklı mıdır?

Sokak kedileri adından da anlaşılacağı gibi sokaktaki zor yaşama uyum sağlamış canlılardır. Diğer ırkların aksine mama seçme konusunda ve mama değişimlerine daha dayanıklıdır. Bunun dışında sokaktan sahiplenilen kedilerin bir kaç sıkıntısı olabilir. Bunların başında kedilerde parazit geliyor. Sokaktan gelen hiçbir kedinin aşısının yapılmadığı unutulmamalıdır. Bu durum kedileri bir çok parazit ve hastalığa açık olduğunu gösterir. İç ve dış parazit aşıları yapılmamış olan bu sokak kedileri, sahiplenildiğinde bir çok parazit ve hastalığı taşıyor olabilir. Bunun için sokak kedisi sahiplendikten sonra kesinlikle bir veteriner hekime muayenesine götürülür. Hekimin oluşturmuş olduğu aşı takvimine ve tavsiyelerine göre aşılama işlemleri başlar.

Kedinizin bütün bir ömrünü sizinle geçireceğini lütfen unutmayın.

Sokak Kedisi Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ve sokakta yardıma muhtaç bir kediye yuvanızı açtınız. Bu durumda kediniz hakkında bir kaç önemli bilgi edinmeniz gerekir.

 

  • Sokaktan sahiplenilen kediler genellikle ürkektir.
  • Hiç aşı olmamış olan sokak kedileri, aşılama dönemi boyunca size bir miktar ekonomik yük oluşturabilir. Ancak sahiplenildiği dönemde aşılar arası kısayken sonraki dönemde aşılamalar yılda tek sefere döner.
  • Sokaktan sahiplenilen kedilerin sağlık durumunun çok iyi olması beklenmez.
  • Sokak kedisi sahiplenmek kolaydır. Ancak kedinize sürekli olarak zaman ayırmanız ve onunla bir kedi ömrü boyunca birlikte olacağınızı unutmayın.
  • İyi beslenemeyen sokak kedilerinin tüy yapısında bazı sıkıntılar olabilir. Düzenli ve yeterli beslenme sağlanana kadar bir süre fazla tüy dökebilirler.
  • İlk zamanlarda dökülen tüyler sizi şaşırtmasın. Yeterli ayrıca düzenli beslenen kedilerin tüyleri daha parlak, canlı ve gür olacaktır.
  • Kedilerin tuvalet eğitimi konusunda kafanızda soru işaretleri varsa bunları gidermelisiniz. Çünkü kediler içgüdüsel olarak ihtiyaçlarını kuma yapar.
  • Kedinizin bambaşka bir ortama geldiğini ve yabancılık yaşayacağını unutmamalısınız.
  • Kedilerde yabancılık kısa sürebileceği gibi bazı ürkek kedilerde bu süre uzayabiliyor.

 

Sokak Kedisi Eve Alışır Mı?

Bu soru sokak kedisi sahiplenmek isteyen insanların, akıllarında yer eden ve en çok sorulan sorudur. Sokak kedilerinin ev hayatına alışamayacağı ve yabancılık çekeceği düşünülür. Ancak sokaktan sahiplenilen çoğu kedi ev hayatına mükemmel uyum sağlar.

Acemi ve ilk defa sokaktan kedi sahiplenenler bu konuda bir çok yanlış davranış sergiliyor. Dolayısıyla bu yanlışlar bir çok sorunu beraberinde getiriyor.

kediler-neden-ayaklara-saldirir2

  • Sokak kedisi sahiplenmek hem kedi, hem sahibi için sancılı bir süreçtir.
  • Bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biri ürkek ve bulunduğu ortama uyum sağlamamış olan kediyi sevme isteğidir.
  • Sokaktan kedi sahiplendikten sonra yapılması gereken ise kedinize size ve ortama alışması için süre vermektir.
  • Bu dönemde yapılması gereken kedi evde aslında yokmuş gibi davranmaktır.
  • Kedinizin bu dönemde size yaklaşmaması veya koltuk altlarına saklanması çok doğal.
  • Kedinize zaman tanıdığınız taktirde hem eve hem ev sakinine altığını göreceksiniz.
  • Bu dönemde sadece kedinizin mamasını suyunu, kum kabını temiz ve dolu tutmanız yeterli olur.