Köpeğim Çok Havlıyor! Önce Sebebini Öğrenin!

Köpeğim çok havlıyor ne yapabilirim? Diye merak etmeyenimiz yoktur. Gece, uykuya dalmaya çalışırken dışarıdan gelen köpek sesi hâliyle bizi rahatsız eder. Bir köpeğin huzursuz olup sürekli havlaması tabii ki sahibini de çok üzer.

Peki ama köpekler neden havlıyor? Bunu engellemenin bir yolu var mı?

Köpeklerde Havlama Nedenleri

Küçük dostunuzu sahiplendikten sonra onun eğitimine bir hayli vakit ayırmanız, tüm ihtiyaçlarını düzenli olarak yerine getirmeniz gerekecek. Elbette bunları yaparken ona, ne kadar çok sevildiğini hissettirmelisiniz.

Eğer aranızda sağlıklı bir iletişim yoksa köpeğiniz kendini ifade edebilmek için havlama yoluna başvuracak. Onu anlamamakta ısrarcı olursanız bitmek bilmeyen bu havlama hem sizin, hem de çevrenin son derece rahatsızlık duymasına yol açacak.

Köpeğim çok havlıyor? Diye merak ediyorsanız, onların her ihtiyacı için farklı sesler çıkardığını bilmelisiniz.

İşte köpeklerin havlama sebepleri:

  • Sizi bir tehlikeye karşı îkaz etmesi
  • Tıbbî sorunlar (Beyin hastalığı, böcek sokması gibi)
  • Terk edilme korkusu
  • Kendini tehdit altında veya yalnız hissetmesi
  • Bulunduğu bölgeyi korumaya çalışması (Örneğin yanına yabancı bir insan veya bir hayvan geldiğinde köpekler agresifleşerek yüksek sesle havlamaya başlar.)
  • Duygularını göstermek istemesi
  • Bir yerinin ağrıması
  • Oyun oynarken heyecanlanması
  • Canının sıkılması ve dikkat çekmek istemesi

Köpeğim Çok Havlıyor Ne Yapmalıyım?

Eğer köpeğinizin bir sağlık sorunu varsa önce onu tedavi ettirmeniz gerekir. Herhangi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen sık sık havlıyorsa ona vakit ayırarak bu sorunun üstesinden beraber gelmeniz gerekiyor.

Havlamaları azaltmak için her şeyden önce köpeğinize sevgiyle ve şefkatle yaklaşmanız önem taşıyor. Köpeğinize bağırmak, vurmak veya farklı şekilde cezalandırmak gibi davranışlardan şiddetle kaçının.

Ona karşı sakinliğinizi koruyun ve havladığı zaman onu hafifçe okşayıp güzel sözler söyleyin.

Köpeğinize sessiz olması gerektiğini söyleyin ve sakinleştiğinde onu ödüllendirin. Böylece onu bu davranışa teşvik etmiş olursunuz ve zamanla, uyarmanıza dahi gerek kalmadan havlamasını rahatlıkla durdurabilirsiniz.

Köpeğim Çok Havlıyor Ne Yapabilirim? Etkili Yöntemler

Köpeklerden asla havlamamasını bekleyemeyiz. Bu, insanlardan hiç konuşmamasını beklemek gibi bir şey! Ancak ikide bir ve uzun süreli havlıyorsa o zaman bir sorun var demektir.

Köpeklerde aşırı havlama tedavisi sabır ve zaman gerektirir. Şunları aklınızdan çıkarmamalısınız:

  • Ona sesinizi yükseltmeyin. Yoksa köpeğiniz iyi bir şey yaptığını, havlamaya sizin de eşlik ettiğinizi düşünür. Kararlı ve sükûnetli bir biçimde konuşun!
  • Köpeğinize ‘sus!’ kelimesini öğretmek yerine, ‘sessiz ol!’ ifadesini öğretmeye odaklanın.
  • Köpeğim çok havlıyor diyorsanız bu gibi küçük ayrıntılara dikkat etmelisiniz.
  • Köpeğiniz sizi dinler ve havlamayı bırakırsa onu mama, oyuncak veya sevdiği başka bir şey ile ödüllendirin.
  • Bir köpek, vücut sinyallerini sesli komutlardan daha çabuk algılar. Bundan dolayı ona sessiz olması gerektiğini söylerken parmağınızı dudağınıza götürüp ‘sus’ işareti yapabilirsiniz.
  • Köpeğinizin gördüğü şeyleri sınırlandırın. Yoldan geçen her insana veya hayvana karşı havlama alışkanlığı varsa, bunu yapmak havlamasını azaltacaktır. Örneğin kapı ve pencereleri opak bir film ile kaplayabilirsiniz. Çit ile çevrili bir avluda bulunuyorsa zincir çit değil masif ahşap tercih edin.
  • İmkânınız varsa yeni bir köpek alarak canının sıkılmasını engelleyin. Eğer siz yokken çok havlıyorsa yalnız kalmaması için bir arkadaş edinmesi çok yararlı olacaktır.

kopegim-cok-havliyor

Gece Köpeklerin Havlaması Nasıl Engellenir?

Bunun için köpeğe gün boyunca enerjisini atma imkânı verilmeli. Uzun bir yürüyüş, hareketli oyunlar, koşu, top oynamak, parkta dolaşmak ve benzeri aktivitelerle köpeğin yorulması sağlanmalı.

Böylece köpeklerde geceleri havlama sorunu büyük oranda azaltılabilir.

Köpeklerin havlaması nasıl önlenir? Sorusuna cevap olarak geliştirilmiş ağızlıklar veya buna benzer kısıtlama araçları vardır. Fakat bunları kullanmaktan uzak durmalısınız. Aksi takdirde evcil hayvanınızın sağlığını bozabilir.

Köpeğim çok havlıyor adlı makalenin sonuna geldik.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi veya Kedi ve Köpek Nasıl Alıştırılır? adlı makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir