Kedim Su İçmiyor! 3 Hamlede Kesin Çözüm!

Bize benzer şekilde, bir kedinin vücut ağırlığının %60 ila %70’i sudur. O halde ikimizin de bol su tüketmek istemesi mantıklı gelmiyor mu? Peki özellikle yaz aylarında bir çok kedi sahibinden duyduğumuz Kedim su içmiyor! ne anlama gelir? Bizim için iyi olanı istemek ve direnmek insan doğası (ve kesinlikle kedi doğası) gibi görünüyor. Bu özellikle su tüketimi söz konusu olduğunda geçerlidir.

Kedim Su İçmiyor Ne Yapabilirim

Vereceğim bu taktiklerle kediniz için su içmek eğlenceli bir hale gelecek. Kedim su içmiyor ne yapmalıyım diyorsanız hemen başlayalım.

Suyu lezzetlendirin.

İlk okuduğunuzda biraz saçma gelebilir ancak kedinizin suyunu daha lezzetli hale getirmek mümkün. Bunun için kedinizin suyuna yapısını çok fazla bozmayacak şekilde ton balığı yağı veya somon balığı yağı ekleyebilirsiniz. Kediniz için daha cazip bir su yaratmak için ilk olarak çok küçük oranlarda suya ekleme yapmalısınız. Sonrasında kedinizin ev sevdiği ve severek içtiği oranı bulduğunuzda bu şekilde devam edebilirsiniz.

Ton balığının yanında aynı şekilde haşlanmış tavuk suyu da işe yarar. Ancak suyun sadece tavuk içerdiğinden emin olmalısınız. Soğan, sarımsak gibi besinler kediler için uygun değildir.

Yaş mamaya geçebilirsiniz.

Kediler sıvıları mamalarından almaya alışıktır. Bunun için kedinizin su içmekle ilgili bir problemi varsa kaynağı değiştirebilirsiniz. Bu yöntem tek başına kesinlikle yeterli olmayacaktır. Ancak geçici çözüm olabilir.

Suyu hareket ettirin

Kedilerin hareketli olan her şeye karşı ne kadar ilgili olduğunu biliyorsunuz. Aynı şekilde suyu hareket ettirmek onu su içmeye teşvik edebilir. Bu maksatla artık çok rahat şekilde ulaşılabilen su şelalelerinden edinebilirsiniz.

Ayrıca;

  • Kedinizin su kabını temiz ve taze tutun.
  • Gün boyunca çeşitli taze içme suyu sağlayın.
  • Kediler durgun suya hareketi tercih eder, bu nedenle bir su çeşmesi veya istasyonu sunmayı deneyin.
  • Bu mümkün değilse, bir büyük kase yerine iki veya üç küçük kase almayı düşünün çünkü kediler alışkanlık yaratıklarıdır ve rutine ihtiyaç duyarlar.

Kediler Soğuk Su İçer Mi?

Kedinizin sıcak yaz günlerinde biraz serin su içip rahatlamasını istiyor olabilirsiniz. Bunun için kedinizin suyunu biraz daha serin verebilir. Hatta ton balığı yağı veya tavuk suyundan buz küpleri yapabilirsiniz.

Bu yöntemleri denedikten sonra hala kedim su içmiyor diyorsanız veteriner hekiminize başvurmanızda fayda vardır.

Kedinizi Test Edin! Susuzluk Testi

Kedilerde dehidrasyon belirtileri, dehidrasyonun şiddetine göre değişebilse de, dikkat edilmesi gereken birkaç yaygın belirti vardır.

Cilt elastikiyeti.

Çadır benzeri bir şekil oluşturmak için kürek kemikleri arasındaki fazla cildi nazikçe sıkıştırarak kedinizin cildini kontrol edin. Bıraktığınızda kedinizin derisi bir saniyeden daha kısa sürede normale dönmelidir. Kedinizin derisi hemen geri çekilmezse, susuz kalmış olabilir.

Kedinizin gözlerine bakın

Kedinizin gözlerine ve ağzına iyi bakın. Kedinizin gözleri odaklanamıyorsa, çökük veya donuk görünüyorsa, bunun nedeni dehidrasyon olabilir.

Kedinizin ağzına bakın

Kuru diş etleri de bir işaret olabilir ve parmağınızı bunlara bastırmak bastığınız noktanın beyaza dönmesine neden olur, ancak parmağınızı çıkardıktan sonra bir veya iki saniye içinde sağlıklı pembe renge dönmezlerse kediniz susuz kalmış olabilir

Kedinizin kum kabına bakın

Kabızlık kediler için yaygın bir sorundur. Kediniz her zamanki kadar dışkı yapmıyorsa, bunun nedeni dehidrasyon olabilir.
Kediler Günlük Ne Kadar Su İçmeli

Kedilerin su tüketimi bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Kedinizin cinsiyeti, yaşı, kızgınlık dönemi, hamilelik, stres, hastalık gibi kedinizin içtiği su miktarını etkiler.

Peki kediler ne kadar su içmeli? Standartlara uygun bir kediyi ele alırsak 10kglık bir kedi yaklaşık olarak 200lm su içmelidir.

Sıcak mevsimlerde tahmin edebileceğiniz gibi kediler normale oranla daha fazla su tüketirler. Burada dikkat etmenizi istediğim nokta ise su içtiği değil su tükettiğidir. Çünkü kediler su ihtiyacını sadece içerek karşılamazlar. Yaş mamaların yaklaşık olarak %60-70 i sudur. Bundan ötürü yaş mama tüketen kedinizin o gün daha az su içmesi normal sayılabilir.

Kediler İçin Suyun Yararları

  • Toksinlerin böbreklerden çok daha kolay atılmasına yardımcı olur.
  • Özellikle yetişkin kedilerde görülen böbrek taşı birikimini azaltır.
  • Yediklerini daha rahat sindirmesi için sindirim sistemini uyarır.
  • Yaz aylarında kedilerin serinlemesine yardımcı olur.
  • Kedilerin genel organ fonksiyonlarının daha düzgün ve stabil çalışmasını sağlar.

Makaleye yavru kedilerle başlamak istedim çünkü yavru kediler susuzluğa karşı yetişkinler kadar dayanaklı olamayabiliyor. Bunun için yapabileceklerinizi anlatmaya çalışacağım.

Vücudun Su Kaybetmesinin (Dehidrasyon)  Nedenleri

  • İshal
  • Kusma Kediler Neden Kusar?
  • Diyabet
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Sıcak çarpması
  • Hipotroidizm

Yavru Kedim Su İçmiyor

Yavru kediler ilk 2-3 ay anne sütü ile beslendiklerini biliyoruz. Bunun için özellikle 2. aya kadar kediler sadece anne sütünden aldıkları besinler ve su ile yaşamlarını sürdürebilir. Ancak 40 günden itibaren kediler su içmeye başlamalıdır. Bunun için henüz 40 günlük bir kediye sahipseniz yavru kedim su içmiyor soruna “ihtiyacı yok” cevabını verebilirim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir