Kedi sahiplenmek isteyen veya yeni kedi sahiplenmiş olan bir çok kişi “down sendromlu kedi olur mu?” sorusunu soruyor. Peki kediler down sendromlu olur mu? Yeni kedi sahiplenmeden önce veya yeni yavrulayan kediniz için kesin sonuçlarla bu soruyu cevaplandıracağım.
Yeni kedi sahiplendiniz ve kedinizin down sendromlu olduğunu düşünüyorsunuz?
Yeni doğmuş olan yavrular arasında diğerlerine benzemeyen bir yavru mu var?
Doğru konudasınız çünkü veteriner hekim olarak, sizler için en ince ayrıntısına kadar ve kesin sonuçlara ulaşacağınız bir yazı hazırladım. Bir kedi sahiplenmeden önce sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
Ayrıca bir kedi sahiplenmeden önce, sahipleneceğiniz canlı hakkında her şeyi bilmeniz gerekir. Bunun için kedi kategorimize giderek kediler hakkında bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz.
Kedi sahiplenirken bu durumu göz önünde bulundurdunuz mu? Sahiplendikten sonra her şey için geç olabilir.
Down Sendromlu Kedi Olur Mu?😻
Hemen sorumuzun cevabına geçelim. Kedilerde down sendromu gözülmez. Ancak kedinizin down sendromu benzeri belirtilere sahip olabilir. Bu sevimli canlıların çok daha sevimli hallerini görebilirsiniz. Özellikle dış görünüşlerinde, davranış ve huylarına kadar farklılıklar görmek mümkün. Bu farklılıklar genellikle gündelik yaşamlarına çok etki etmese bile bazı durumlar genel sağlık durumunu veya fiziksel aktivitesini etkileyebilir. Peki hangileri?
- Peki nedir bu down sendromu benzeri belirtiler?
- Hangilerine belirtilere mutlaka dikkat etmeliyiz?
Down Sendromlu Kedi Neden Olmaz?🙀
İnsanlarda görülen down sendromu mevcut bulunan 23 kromozomdan 21. kromozomun bir kopyasına daha sahip olmasından dolayı oluşur. Kediler ise sadece 19 kromozoma sahiptir ve bu durum kedilerde down sendromu olur mu sorusunun basit bir cevabı haline geliyor.
Down Sendromlu Kedi Benzeri Belirtiler Nelerdir?😻
Bildiğiniz üzere bu hastalık kromozomal bir hastalıktır ve genetik olarak görülür. İnsanlarda sık görülen bu kromozomal hastalığa, ne mutlu ki en azından kedilerde rastlamıyoruz. Bu belirtiler hem fiziksel hem de zihinsel olarak kedinizi etkileyebilir. Peki kedinizde aşağıda gördüğünüz belirtilerden hangisi var?
- Basık veya aynı ırk kedilerden farklı şekilde görülen bir burun yapısı.
- Sürekli olarak üzgün olarak görülen bir yüz yapısı.
- Gözler arasındaki mesafe diğerlerine göre fazla olabilir.
- Topallama, savruk yürüyüş. Kuyruk kırıkları ve çıkıkları bu duruma yol açabilir ve gizli şekilde seyredebilir. Bundan dolayı kedilerde kuyruk kırılması makalemizi okuyabilirsiniz.
- Dışkılamada ve idrarını yapmada güçlük.
- Sindirim sorunları ayrıca kedinizin kustuğunu gördüyseniz Kediler neden kusar yazısını hemen okumalısınız.
- Kalp hastalıklarına yatkınlık
- İşitme ve görme kaybı yine kedilerde down sendromuna benzer olarak görülen bazı belirtilerdir.
Down Sendromlu Kedi Gibi Benzer Belirtilere Ne Sebep Olur?😿
Kedilerin geçirmiş olduğu bazı hastalıklar size kedilerde down sendromu olur mu? sorusunu sormaya itebilir. Çünkü bazı hastalıkları geçiren kedilerde buna benzer belirtiler görülür? Aşağıdaki hastalıkların bir veya daha fazlasını geçiren bir kediniz varsa yine bu belirtileri görebilirsiniz.
Kedi Gençlik Hastalığı Bu hastalık genel olarak kedilerin bağışıklık sistemini zayıflatan ve vücuttaki beyaz kan hücrelerini öldüren, kediyi hastalıklara karşı savunmasız bırakan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan veya atlatmış olan kedilerde down sendromuna benzer belirtiler görebilirsiniz. |
Serebral Hipoplazi Bu hastalık özet olarak Serebellumun zayıf gelişmesine neden olarak kedilerde zeka geriliği, denge ve koordinasyon bozukluklarına neden olur. İnsanların acaba kedim down sendromlu mu? sorusuna iten en önemli nedenlerden birisi Serebral hipoplazidir. |
Yaşanmış Olan Kazalar veya Travmalar
Kedilerin baş bölgelerine aldıkları büyük darbeler kedilerde davranış bozukluklarına, istenmeyen davranışlara sebep olabilir. Özellikle yeni doğam yavruların bu darbelere karşı daha savunmasız olduğunu biliyoruz. |
Kedilerde Epilepsi Kedinizin nöbet geçirme sıklığına göre epilepsi olup olmadığını tahmin edebiliriz. Nadir olarak görülen nöbetler başka sebeplerle alakalı olabilir. Ancak nöbetler sık şekilde görülüyorsa epilepsiden şüphelenebiliriz. Epilepsi tedavisi genel olarak bu duruma yol açan hastalığa yönelik ve anti-epileptik ilaçların katkısıyla yapılabiliyor. |
Hidrosefali Hidrosefali özeti olarak beyinde sıvı birikmesi olarak yapılabilir. Tahmin ettiğiniz gibi beyine yapılan bu baskı sonucu kedinizde farklı davranışsal ve fiziksel farklılıklar görebilirsiniz. |
Fıtık Kedilerde tıpkı insanlardaki gibi disk fıtığı yaşayabilir ve bu durumda görülen bozuk yürüme ve sendeleme gibi belirtiler kedinizde down sendromu benzeri belirtiler oluşturabilir. |
Genetik Genetik olarak down sendromu benzeri belirti gösteren bir kediniz varsa bu durum çok büyük bir ihtimalle genetik olarak ortaya çıkmıştır. Bu durumda yapmanız gereken kedinize çok daha fazla ilgi göstermek ve yaşam standartlarını daha yükseğe çekmektir. |
Down Sendromlu Kedi Ne Kadar Yaşar?😺
Down sendromlu kedilerin olmadığını söylemiştik. Ancak genetik olarak bu hastalığa benzer semptomlar gösteren kediler mevcut. Bu durumda yapmanız gereken kedinizin yaşam standartlarını düşüren belirtiler için (yukarıda bahsettim) veteriner hekiminizle görüşmenizdir. Genel olarak sağlık durumuna etki etmeyen diğer belirtiler kedinizin yaşam süresine etki etmeyecektir.
Down Sendromlu Kedi Semptomları Gösteren Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalı?😽
Kediniz diğer kedilere göre farklı mı görünüyor? Bu durumda yapmanız gereken kedinizin diğer kedilerden farklı olduğunu ve diğer kedilere göre özel ihtiyaçları olduğunu kabul etmenizdir. Bu kediler genel olarak kazalara ve travmalara karşı daha savunmasız ve reflekslerinde görülen zayıflık nedeniyle kazalara daha açık durumdadır. Bundan dolayı diğer kediler ihtiyaç duyduğu yeme, içme ve gün içerisinde yaptıkları tüm aktiviteler için daha fazla süre ve emeğe ihtiyaç duyarlar.
- Özellikle cam, pencerelerin kesinlikle sineklik veya koruyucu tellerle örtülü olmasına. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle tüm gün evde yalnız kalan kediler hakkında bilinmesi gereken bir kaç konu var. Hemen okumak için Kediyi geceleri bir odaya kapatmak.
- Diğer kediler veya köpeklerle olan ilişkilerinde göz önünde tutulmasına.
- Özellikle görme, işitme veya koklama zorlukları yaşayan bir kediniz varsa beslenmesine ve dışkılamasına özel önem göstermelisiniz.
- Böyle bir kediye sahip olan kişilerin veteriner hekimleriyle sürekli olarak iletişim halinde olmaları gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Down sendromlu hayvan olur mu?😾
Down sendromlu kedilerin olmadığını söyledik. Aynı şekilde diğer canlılarda da down sendromu görmüyoruz. Ancak bazı şempanzelerde kayda geçmiş olan down sendromu vakaları görülmüştür.
Down sendromlu kediler nasıl olur?🐱
Kedilerde down sendromu görmüyoruz. Ancak bazı kedilerde down sendromu benzer olan belirtileri görebiliriz. Bu belirtiler kedi sahiplerinin kedilerinin genetik olarak hasta olduğunu düşündürür. Bu durumu ayrıntılı şekilde açıklıyoruz.
Bir yanıt yazın