Kedinizin kuyruğunun kırıldığını, çıktığını veya zedelendiğini mi düşünüyorsunuz? Ne olduğunu anlamanız için size çok önemli ipuçlarını paylaşacağım. Bu yazıda kedilerde kuyruk kırılması belirtilerini ve neler yapabileceğinizi anlatacağım.
Kedilerde Kuyruk Kırılması Belirtileri
Kediler için kuyruklarının önemini anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Kuyrukları kediler için aynı zamanda bir iletişim aracı olduğunu en iyi siz biliyorsunuz. Bacaklarınıza sürtünen kedinizin kuyruğunu tıpkı bir sarmaşık gibi bacağınıza doladığını hatırlayın. Aynı zamanda diğer kediler ile iletişim içinde kullanılan kuyruğun biraz anatomik yapısından bahsedelim.
Kedilerin Kuyruk Anatomisi
Kedilerin kuyruğu tahmin edebileceğiniz üzere omurlardan oluşur. Vücuda yakın olan kısımdaki kemikler kuyruğun uç kısmına doğru incelerek devam eder. Bu kemiklerin arasında onların birbirine sürtmesini engellemek ve aşınmasının önüne geçmesi için yumuşak diskler vardır. Ayrıca kemiklerin dış kısmında bulunan kaslarda kuyruğun hareket etmesinde oldukça önemlidir.
Kedilerde Kuyruk Kırılmasının Sebebi Nedir?
Şimdi kuyruğunun kırılmasından şüphelendiğiniz kedinizi karşınıza alın ve adımları dikkatlice takip edin. Kedilerde kuyruk kırılmasının yanında çıkık ve zedelenme de tıpkı kırık gibi belirtiler gösterebilir.
1-Kuyruk hareketlerinde azalma ve yavaşlama
Kedilerde kuyruk kırığı sık görülen bir durumdur. Kediniz rutin olarak yaptığı kuyruk hareketlerini yapmaz veya yapamaz.
2-Kuyruk bölgesinde kanama
Yine herhangi bir yaralanma sonucu kedinizin kuyruğunda kırık görülebilir. Bu genellikle “kedimin kuyruğu kapıya sıkıştı” sonucunda oluşuyor. Durum böyleyken kedinizin kuyruğunda herhangi bir kanama, sıyrık, yaralanma olup olmadığını kontrol edin.
3-Kediniz saklanıyor mu?
Kediler acılarını da mutluluklarını da yalnız yaşamayı seviyor. Özellikle böylesine yoğun bir acı ve ağrı çeken kedinizin oyuncaklarla oynamasını bekleyemezsiniz. Kediniz büyük ihtimalle karanlık ve sakin bir köşeye çekilip kuyruğunu yalarken bulabilirsiniz.
Kedinizin küstüğünü nasıl anlarsınız?
4-Kedinizin kuyruğu sarkıyor mu?
Kedinizin kuyruğundan damarlarla birlikte sinirlerde geçer. Bu sinirlerde oluşacak olan herhangi hasar, kedinizin kuyruğunu hareket ettirememesine ve kuyruğun sarkık halde kalmasına neden olacaktır.
5-Kedinizin kuyruğuna dokunun. Aşırı tepki veriyor mu?
En önemli ve kesin sonuç veren yöntemlerden birisi bu olabilir. Kedinizin kuyruğuna dokunduğunuzda kaçma, saldırma veya bağırma gibi tepkiler veriyor mu? Bu durumda kedinizin kuyruğunda bir hasar olduğunu düşünebilirsiniz.
Kedi Kuyruğu Kırılır Mı?
Öncelikle olarak aşırı korkmuş, acı ve ağrı çeken kedinizi sakinleştirmeli ve aşırı tepkiler vermemelisiniz. Kedinizi kovalamamalı ve girdiği yerden zorla çıkarmamalısınız. Kedinizi bir süre olduğu halde bırakın veya kutusuna koyarak daha az hareket etmesini sağlamakta iyi bir seçenek olabilir. Kedilerde kuyruk kırılması belirtilerini artık biliyoruz artık ne yapmamız gerektiğine geçelim.
Kedinizin Yarasıyla İlgilenin
Kedimin kuyruğu kapıya sıkıştı ne yapmalım? diye soruyorsanız ilk olarak kedinizin kuyruğundaki sıyrık, yara ve kanamaları takip etmelisiniz. Eğer herhangi bir kanama görürseniz veteriner hekiminize hemen haber vermelisiniz. Ayrıca veteriner hekiminize doğru bilgileri vermekten çekinmemelisiniz. Kedinizin kuyruğunu kapıya sıkıştırdığınız veya kuyruğuna bastığınız durumlarda söylemekten çekiniyor olabilirsiniz. Ancak bu durum kedinizin için süreci uzatmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Kırık Kuyruk Tedavisi Nasıl Olur?
Veteriner hekiminizin koyduğu tanının sonrasında bir tedavi prosedürü belirleyecektir. Bu noktada yapmanız gerekenler size ince ayrıntılarla anlatılacaktır. Kedinizin kuyruğuna
- Yara tedavisi
- Kırık tedavisi
- Çıkak tedavisi
- Çatlak tedavisi
- Yumuşak doku zedelenmesi vs. bir çok olası tanıya göre bir tedavi yapılacaktır.
Kedilerde kuyruk kırılması belirtilerini anlatmaya çalıştım ancak bu yazıyı okuduktan sonra kedinizde en ufak bir belirti görüyorsanız en azından veteriner hekiminizi aramanız en doğrusu olacaktır.
Bir yanıt yazın